Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВХората са притеснени, защото не са

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВХората са притеснени, защото не са
Коментари Харесай

Адв. Шаркова: При нежелани постваксинални реакции всеки ще бъде обезщетен

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Хората са обезпокоени, тъй като не са обществени догговорите сред производителите и Европейска комисия, само че желая да уверя всички, че няма по какъв начин от правна позиция при нежелани реакции от имунизирането пациентите да не могат да потърсят отговорност за това. Първо би трябвало да се изследва за какво са зародили тези нежелани реакции. Те може да се дължат на това, че имунизацията е погрешно сложена. Може пък казусът да идва от погрешно предпазване, неправилна дистрибуторска процедура. Отговорност може да се  търси несъмнено и от производителя за нежелани лекарствени реакции. Но няма по какъв начин пациентите да останат обезщетени.  

Това разяснява в ефира на бТВ юристът по здравно право Мария Шаркова. 

Когато някойбъде повреден от настъпила постваксинална нежелана реакция, която не е включена в късата характерност, тогава по силата на разпоредбите отговорност естествено се носи, тъй като имаме противоправно увреждане в тежжест на пациента, уточни тя.

Задължителността на имунизацията не нарушава правата. И в този момент има редица условия за дефинира ваксини. Има наложителни ваксини за влизането в някои страни, като против жълта тресчица да вземем за пример. Други са целесъобразни, само че пък поради неналичието им в някои страни няма да одобряват децата ви в учебно заведение.  Така че това е процедура в целия свят от години, разяснява юрист Шаркова. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР